Vrouwen houden van intelligente mannen

Het is eindelijk wetenschappelijk bewezen: vrouwen zijn vooral geïnteresseerd in de verstandelijke vermogens van een man, terwijl intelligentie bij vrouwen eerder een rem kan zijn om aan de man te komen.

Belga

Dat blijkt uit een Brits wetenschappelijk onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd het vakblad 'Journal of Pesonality and Individual Differences' en waarvan de Sunday Times de resultaten al kon inkijken.

Vorsers aan de universiteiten van Bristol, Aberdeen, Glasgow en Edinburgh maten voor dit onderzoek het IQ van een kleine duizend jongens en meisjes van 11 jaar, en bekeken zo'n veertig jaar later of die kinderen intussen een aan levenspartner waren geraakt.

Het resultaat bevestigt wat velen al vermoedden: vrouwen kijken bij het zoeken naar een maat vooral naar diens intelligentie wat betekent dat de jongens met een hoog IQ de minste problemen hadden bij het vinden van een partner. Zo blijkt in de hoogste socio-economische klasse 88 procent van de mannen getrouwd te zijn, tegen 80 procent bij de laagste sociale klasse.

Voor mannen geldt dus dat hersens helpen om van de straat te geraken. Maar bij vrouwen doet zich het omgekeerde verschijnsel voor: de elfjarige meisjes die in de IQ-test goed scoorden, blijken op latere leeftijd minder gemakkelijk een man te hebben gevonden dan leeftijdsgenoten die minder begaafd waren en al op hun zestiende van school gingen.

De cijfers liegen er niet om: voor elke 16 punten meer op de IQ-schaal, maken mannen 35 procent meer kans om een partner te vinden. Bij vrouwen ligt dat precies omgekeerd: hun kans op een vaste relatie of huwelijk daalt juist met 40 procent voor elke 16 punten dat hun IQ hoger ligt dan het gemiddelde.

Volgens sociologen die werden ingeschakeld om de resultaten van het onderzoek toe te lichten, komt dat omdat mannen die het ver schoppen het liefst trouwen met een vrouw die hen doet denken aan hun moeder, die zichzelf wegcijfert en de man een geborgen gevoel geeft terwijl die zijn loopbaan verder uitbouwt.

Maar een van Engelands bekendste (vrouwelijke) relatiedeskundigen stelt vast dat veel mannen "gewoon liever geen vrouw willen die intelligenter is dan zij" en dat mannen ook "minder gauw bereid zijn de rol van huisman te spelen om de echtgenote een carrière te gunnen".