Stad Sint-Niklaas start woensdag met stadstelevisie op Kanaal3

Sint-Niklaas start woensdag met stadstelevisie op de regionale zender Kanaal3. Het programma, gefinancieerd door de stad, brengt een overzicht van evenementen en praktische informatie voor alle inwoners en staat volledig los van de redactie. Kanaal3 is overigens op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur.

Belga

Het concept stadstelevisie, dat bijvoorbeeld ook al vijf jaar loopt in de provincie Limburg, is best te vergelijken met een informatiebrochure over de stad. Het TV-programma biedt een overzicht van allerhande activiteiten in de stad, gaande van sportevenementen, over culturele events en info over de kerstmarkt, tot informatie over wegwerkzaamheden. Het programma van de stad staat volledig los van de redactie, die algemeen nieuws brengt, verzekert Filip Hilven, hoofdredacteur van TV Limburg en hoofdredacteur ad interim bij Kanaal3. "Er bestaat heel veel informatie over de stad die we als onafhankelijke redactie niet kunnen brengen, maar die wel interessant is voor de burger", aldus Hilven.

Het stadsbestuur beslist zelf welke onderwerpen aan bod komen. De regionale zender maakt, in samenwerking met het productiehuis, het programma. De stad betaalt jaarlijks 75.000 euro en krijgt daarvoor wekelijks 4 à 5 minuten. Het programma wordt op woensdag na het nieuws uitgezonden en komt ook in de lus. Er wordt streng op toegezien dat er geen ruimte mogelijk is voor politieke beïnvloeding. "In het contract met de stad is vastgelegd dat politici van de meerderheid nauwelijks aan bod mogen komen, tenzij enige toelichting echt noodzakelijk is. De gouverneur ziet daar op toe", aldus Hilven.

TV Limburg is al 5 jaar bezig met stadstelevisie: 39 Limburgse gemeentes en steden brengen informatie via de buis tot bij de burgers. Uit een onderzoek van het Limburgs Universitair Centrum (LUC) blijkt dat het concept een succes is en de betrokkenheid van de burger tot de gemeente of stad flink verhoogt. Jan Smekens stapte op 31 december op als hoofdredacteur bij Kanaal3 omdat hij startte met het eigen productiehuis Arendsoog. Hilven vervangt hem tijdelijk. Kanaal3 hoopt begin februari een nieuwe hoofdredacteur te hebben.