Franse onderscheiding voor Gerard Mortier

De Franse president Jacques Chirac heeft Gerard Mortier benoemd tot 'Chevalier dans l'Ordre National de la Légion d'Honneur'. De Gentenaar krijgt deze onderscheiding voor zijn werk als directeur van de Nationale Opera van Parijs.

Belga

Dat is op 1 januari per decreet bekendgemaakt, meldt de Parijse opera maandag.

Mortier werd in 1943 in Gent geboren. Hij behaalde een doctoraatsdiploma in de Rechten en een diploma Pers en Communicatie. Daarna ging hij de artistieke tour op, onder meer als directieassisent van het Festival van Vlaanderen.

Later werd hij onder meer directeur van De Munt in Brussel en van het festival van Salzburg. Van 2002 tot 2004 was hij ook intendant van de Ruhrtriënnale in Noordrijn-Westfalen.

Sinds december 2001 is Gerard Mortier afgevaardigd directeur van de Parijse opera. In die hoedanigheid legde hij ook het programma vast voor het seizoen 2004-2005. Afgelopen zomer volgde hij Hugues Gall officieel op als directeur. 

Gerard Mortier werd al verschillende keren gelauwerd, onder meer met twee eredoctoraten, één van de universiteit van Antwerpen en één van de universiteit van Salzburg.

Aangeboden door onze partners