Stress op het werk "enorm" Europees gezondheidsprobleem

Met het werk verbonden stress vormt een enorm gezondheidsprobleem in Europa, aldus een Oostenrijks deskundige.

Belga

In de Europese Unie is 31 procent van alle werkafwezigheden wegens ziekte te wijten aan psychologische kwalen, terwijl 29 procent veroorzaakt wordt door fysieke klachten. "De tijdsdruk en de druk tot slagen nemen in sterke mate toe - het aantal taken wordt groter en een vriendelijke en respectvolle omgang op het werk is steeds minder gebruikelijk", aldus psychotherapeute Rotraud Perner. Een gelijkaardige trend is te bespeuren in ongevallen op het werk. Niet meer dan 44 procent van alle gemelde ongevallen was te wijten aan fysieke problemen, terwijl de rest op rekening kwam van psychologische problemen, zei Perner. Zij staat aan het hoofd van het 'Stress Prophylactic Institute' (SPI).

In de Europese Unie blijkt stress het tweede meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsprobleem, na rugpijn. In Oostenrijk werden twee miljoen dagen ziekteverlof veroorzaakt door stress. "Van deze feiten is het publiek zich niet volledig bewust", aldus Perner. De grootste zorg van de Oostenrijkers inzake psychologische ziekten was dat zij als "gek" zouden beschouwd worden of als onbekwaam om verantwoordelijkheid op het werk op te nemen.

Maar mensen kunnen zich wel degelijk beschermen tegen stress en de psychologische gevolgen ervan. "Of een psychologische ziekte zich ontwikkelt, heeft veel te maken met het vermogen om constructief het hoofd te bieden aan problemen en crisissen", aldus nog Rotraud Perner.