Hollywood breekt inkomstenrecord in 2004, ondanks minder toeschouwers

Hollywood heeft met een inkomstentotaal aan de Amerikaanse bioscoopkassa's van ongeveer 9,4 miljard dollar (6,95 miljard euro) in 2004 een nieuw record behaald. De verbetering van het record van 2002 is vooral te danken aan de stijging van de prijs van de toegangskaartjes, want het aantal toeschouwers verminderde in 2004 met 1,7 procent tegenover 2003.

Belga

Twee van de drie grootste kassuccessen uit 2004 waren twee vervolgfilms, met 'Shrek 2' op nummer één en 'Spider-man 2' op drie. Het groene monster uit 'Shrek 2' bracht op zijn eentje 436 miljoen dollar (320 miljoen euro) in het Hollywoood-laatje.

Tussen deze twee films kwam Mel Gibsons verrassende 'The Passion of the Christ'. Samen met die andere ongewone en Gouden Palm winnende film uit 2004, 'Fahrenheit 9/11' (van Michael Moore), liet deze de Amerikaanse kassa's rinkelen voor bijna een half miljard dollar.

Tijdens het jaareinde deed nog een derde vervolgfilm een aardige duit in het zakje. 'Meet the Fockers', dat het nieuwjaarsweekend volledig domineerde in de VS, haalde in de twee weken na de release al 163 miljoen dollar (bijna 120 miljoen euro) binnen. Dat is amper twee miljoen euro minder dan de eerste film 'Meet the Parents' verdiende tijdens zijn hele periode in de zalen.