500 bedrijven tekenen derdebetalercontract met NMBS

Sinds het gratis 'woon-werkverkeer' vanaf 1 januari 2005 ook voor de privé-sector geldt, heeft een 500-tal bedrijven een derdebetalercontract met de NMBS ondertekend. Dat komt overeen met bijna 20.000 treinkaarten.

Belga

De federale regering trekt daarvoor elk jaar ongeveer 4 miljoen euro extra uit.

Begin 2004 maakten 230.000 personen hun woon-werkverplaatsing met een treinkaart: 100.000 uit de openbare sector, 130.000 uit de privé-sector. Negen maanden later, in november 2004, waren er 13.800 klanten met een treinkaart bijgekomen, een stijging van ongeveer 6 procent.

Sinds begin dit jaar kunnen privé-bedrijven die het wensen hun werknemers van deze maatregel laten genieten door het afsluiten van een derdebetalercontract met de NMBS. De werkgever betaalt 80 procent van de prijs van de treinkaart in tweede klasse, de overheid past de overige 20 pct bij. "Tot op vandaag heeft al een 500-tal bedrijven zo'n derdebetalercontract met de NMBS ondertekend", zei minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte maandag tijdens een persconferentie bij de NMBS. Dit jaar zouden de Belgische Spoorwegen ongeveer 5.000 extra klanten bijkrijgen.

Zo'n 82 pct van die treinkaarten zit gegroepeerd in 4 grote sectoren: banken en verzekeringen (62 pct), distributie (10 pct), immobiliën (5 pct) en winning van aardolie (5 pct). "We verwachten dat in de loop van 2005 veel bedrijven die reeds hun interesse toonden, eveneens zullen intekenen op de maatregel zodat ze hun werknemers gratis woon-werkverkeer kunnen aanbieden", aldus de voogdijminister, die eraan toevoegde dat het contract voor de bedrijven fiscale en parafiscale voordelen heeft.

Het bedrijf Accenture tekende maandag een derdebetalercontract met de NMBS, meteen goed voor 50 extra NMBS-klanten, werknemers van Accenture. "Gratis openbaar vervoer is een belangrijke bijdrage voor het oplossen van het mobiliteitsprobleem. Het is een meerwaarde voor onze werknemers en het betekent minder administratieve rompslomp dan individuele abonnementen", aldus een zegsman van Accenture.