Betogingen in Duitsland tegen hervorming arbeidsmarkt

In Duitsland is maandag betoogd tegen de hervorming van het uitkeringssysteem voor langdurig werklozen. In Hamburg, Berlijn en Leipzig bezetten manifestanten de lokale arbeidskantoren. Er worden verscheidene duizenden betogers verwacht in meer dan 75 steden, waaronder Berlijn, Hamburg, Keulen, Frankfurt en Munchen.

Belga

De hervorming 'Hartz IV' is het vierde en laatste luik van de hervorming van de Duitse arbeidsmarkt. Het plan is genoemd naar Peter Hartz, personeelsdirecteur van Volkswagen. Het voorziet in een nieuw uitkeringssysteem voor langdurig werklozen. Voor de meeste werklozen komt het neer op een verlaging van de uitkeringen. Bovendien staan de werklozen onder meer druk om een baan te zoeken.

Intussen blijkt dat het werkgelegenheidsniveau in Duitsland in 2004 voor het eerst in drie jaar licht is gestegen. Dat leren cijfers van het Duitse bureau voor statistiek. Vorig jaar werden zo'n 128.000 banen gecreëerd, dat is 0,3 pct meer dan het jaar daarvoor. In 2002 en 2003 waren er dalingen met 0,6 en 1 pct.

Volgens het bureau voor statistiek is de toename het gevolg van de hervorming van de arbeidsmarkt door de regering. Overigens kwamen er vooral banen bij in de dienstensector. In de landbouw, bouw en industrie verdwenen banen.