"Liefst zo weinig mogelijk veranderen aan koopjesperiode"

"Verander liefst zo weinig mogelijk aan de koopjesperiode", zegt Luc Ardies van de ondernemersorganisatie Unizo maandag in een reactie op het voornemen van minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR) om de koopjeswet te herzien.

Belga

Laruelle kondigt maandag in

La Dernière Heure

aan dat ze de koopjesperiode liever zou laten starten op de eerste zaterdag van de maanden januari en juli, in plaats van de eerste werkdag van die maanden, zoals vandaag het geval is. De minister wijst er onder meer op dat de handelaars dit jaar nauwelijks de tijd hadden om de prijsetiketten te vervangen.

Unizo is het daar niet mee eens. "Er zijn voor ons twee regels over de koopjes", legt Ardies maandag uit. "Hoe vlugger de koopjes beginnen, hoe liever, is de eerste regel. In 2002 hebben we gemerkt hoe nadelig het is wanneer de koopjes pas laat beginnen." Omwille van de introductie van de euro, begonnen ze toen pas op 15 januari. "De omzet was nooit zo laag als tijdens die koopjesperiode."

Ardies denkt niet dat die lagere omzet gecompenseerd kan worden door een langere periode met verkoop aan normale prijzen voorafgaand aan die koopjesperiode. Hij wijst erop dat de consument voor modegevoelige artikelen zoals kleding, nu al zijn aankopen uitstelt tot na nieuwjaar. "Vergeet niet dat we, wat kleding betreft, in de koopjesperiode nog de wintercollectie verkopen. Met een koopjesperiode half januari, wordt dat een stuk moeilijker". Voor de winterkoopjes kiest hij voor een start "zo dicht mogelijk bij nieuwjaar".

"Een tweede regel is: verander zo weinig mogelijk aan de koopjesperiode. Breng de mensen niet in de war." Unizo verkiest een duidelijke en onveranderde boodschap boven een eerste koopjesdag op zaterdag. "Een koopjeszaterdag zorgt voor een concentratie van de koopjesomzet op één dag, maar garandeert geen hogere omzet over de hele periode", aldus nog Luc Ardies van Unizo.