Dreumes zou discotheekbrand Buenos Aires hebben veroorzaakt

De discotheekbrand in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires eind vorige week zou volgens het parket door een dreumes zijn veroorzaakt, zo heeft de krant Clarin maandag gemeld. Het drama in de nacht van donderdag op vrijdag eiste 183 mensenlevens.

Belga

De geluidstechnicus van de danstent heeft gezien hoe tijdens een rockconcert een minder dan tienjarige jongen op de schouders van zijn vader Bengaals vuurwerk heeft ontstoken. Hij heeft daarmee de uit plasticnetten bestaande plafonddecoratie in brand gezet. Indien de nooduitgangen niet vergrendeld waren geweest, zou de overvolle zaal binnen de drie minuten geëvacueerd zijn geweest, zei een brandweerman. In plaats van securitypersoneel te posteren, waren de deuren met ijzeren kettingen gesloten, om te vermijden dat iemand gratis zou binnen raken. De opgepakte uitbater van de discotheek Republica Cromagnon, Omar Chaban, wordt doodslag en slagen en verwondingen ten laste gelegd.

Chaban zou geregeld door de autoriteiten zijn gewaarschuwd in verband met onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Buren vertelden de Argentijnse tv dat er luttele dagen voor de catastrofe al soortgelijke branden in de danstent zijn geweest, zonder slachtoffers te maken evenwel.