'Mensensmokkelaars azen op wezen uit Atjeh'

Om de smokkel van kinderen uit het grotendeels verwoeste Atjeh tegen te gaan heeft Indonesië maandag bepaald dat Atjeese kinderen van onder de 16 het land niet uit mogen.

AP Ned

BR> Volgens de regering azen mensensmokkelaars op de jonge kinderen uit het rampgebied. Volgens onbevestigde berichten zijn al tientallen kinderen die door de zeebeving wees zijn geworden opgepikt door onbekenden, mogelijk handelaars die hen elders willen verkopen.

De beving van ruim een week geleden voor de kust van Sumatra en de daaropvolgende tsunami eisten in Indonesië zeker 94.000 levens. Nog eens tienduizenden mensen worden vermist en zijn vermoedelijk ook omgekomen. Indonesië is daarmee verreweg het zwaarst getroffen land.

In Sri Lanka kwamen volgens de laatste gegevens dertigduizend mensen om, onder wie zeker twaalfduizend kinderen. Een medewerker van de Srilankaanse kinderbescherming meldde afgelopen week dat sommige ouders die hun eigen kinderen zijn kwijtgeraakt zonder toestemming willekeurige weeskinderen bij zich in huis hebben genomen. De organisatie Save the Children, die opkomt voor kinderen in noodsituaties, bevestigde dat sommige ouders zich kinderen hebben toegeëigend die hun ouders door de tsunami kwijt zijn. De ouders laten zich leiden door hun grote verdriet, zei een woordvoerster van Save the Children, "maar dit is geen goede manier van verwerken". Volgens de organisatie leiden ad hoc-adopties op lange termijn tot problemen.