Hulp vindt moeizaam weg naar geïsoleerde gebieden

In de streken in Zuidoost-Azië die getroffen zijn door de tsoenami, stromen hulpgoederen en hulpverleners toe, maar de enorme logistieke problemen en de omvang van de vernielingen bemoeilijken de humanitaire operaties.

Belga

Vooral in het noorden van het Indonesische eiland Sumatra, dat met 94.000 doden het zwaarst getroffen is, verloopt de hulpverlening moeizaam, ondanks het werk van meer dan vijftig internationale ngo's en de inspanningen van de Verenigde Naties.

"We kunnen alle getroffen landen bereiken, behalve Sumatra en Atjeh. Daar hebben we vertraging", zegt noodhulpcoördinator van de VN Jan Egeland. "Negentig procent van onze problemen situeren zich daar in die meest afgelegen regio's, waar de schade het omvangrijkste is, de wegen het meest beschadigd, waar er de minste vliegtuigpistes zijn".

Meer dan 270.000 overlevenden troepen samen in noodkampen, zo meldde het Indonesische ministerie van volksgezondheid. Ze leven er in ellendige omstandigheden zodat hulpverleners vrezen voor epidemies. "Er zijn geen sanitaire voorzieningen, geen toiletten, geen afvalophaling", benadrukte een Indonesische arts in de provinciehoofdstad Banda Atjeh. In het zwaar getroffen westen van de provincie wachten overlevenden nog steeds op een eerste hulp. "In mijn dorp kwam er pas na een week eerste hulp toe, maar andere dorpen wachten nog steeds", vertelde een geëvacueerde Indonesiër. Toch wordt ook daar stilaan met man en macht gewerkt om noodhulp ter plaatse te brengen. Het Amerikaanse vliegdekschip Abraham Lincoln ligt voor de kust van Sumatra en helikopters van het vliegdekschip vliegen af en aan naar de geïsoleerde gebieden. Ook het Indonesische leger en ander landen werken mee aan de luchtbrug.

Zondag vertrok vanuit Kopenhagen een eerste vlucht van het VN-hoogcommissariaat voor de vluchtelingen UNHCR. Het is het eerste vliegtuig van vijf die 400 ton materiaal zullen overvliegen naar Atjeh.

In Thailand klagen bewoners dat het gros van de noodhulp zich concentreert op de toeristische gebieden en dat de prioriteit gaat naar de buitenlanders. De balans staat op 5.046 doden, van wie de helft buitenlanders. De tsoenami trof zes toeristische provincies in het zuiden van Thailand. Het water verzwolg toeristenhotels in Phuket en Phang Nga.

Een leger van hulpverleners, soldaten en vrijwilligers kammen nauwkeurig de ruines uit in de toeristische gebieden zoals Khao Lak in de provincie Phang Nga. Maar in het moslimdorp Mai Lai, minder dan 30 km zuidwaarts, zijn er veel minder reddingwerkers te zien. "We hebben dringend meer geld nodig", zei een plaatselijke hulpcoördinator.

De autoriteiten richtten maandag hun aandacht op de moeilijker toegankelijke zones zoals de meren van het vissersdorp Baan Nam Khem waar duizenden inwoners vermist worden. Uit de verwoeste gebieden komen berichten die doen vermoeden dat de balans nog zal oplopen tot boven het dodental van 7.000 en 8.000 doden die de Thaise eerste minister Thaksin Shinawatra had opgegeven.

Ook de overlevenden op de Indiase archipels Andaman en Nicobar, op meer dan 1000 km van het Indische continent, zitten geisoleerd en hebben maandag nog steeds geen hulp ontvangen. Volgens lokale autoriteiten dreigt er hongersnood en zijn er dringend levensmiddelen nodig in Chowra. Officieel zijn 818 eilandinwoners omgekomen in Andaman en Nicobar, maar velen worden nog vermist.

Het Indiase leger zet zijn grootste operatie in vredestijd in. Circa 4.000 soldaten zijn in de weer en het leger zet ook marineschepen, helikopters en vliegtuigen in om noodhulp naar het buurland Sri Lanka en naar de Maldiven te brengen. In de hoofdstad Colombo van Sri Lanka kwamen 42 Amerikaanse marines toe. Ze zijn de voorhoede van 1500 Amerikaanse soldaten.

Overal in Azië wordt gevreesd voor epidemies. Het VN-Kinderfonds Unicef houdt momenteel een vaccinatiecampagne om 115.000 kinderen in de kampen in het zuiden van Sri Lanka te vaccineren tegen de mazelen.