India blijft hulporganisaties toegang weigeren tot getroffen eilanden

De Indiase regering blijft internationale hulporganisaties halsstarrig de toegang weigeren tot de door de zeebeving hevig getroffen Andaman- en Nicobar-eilanden. Volgens de hulporganisatie Oxfam blijven als gevolg daarvan duizenden overlevenden van de ramp op de eilanden verstoken van humanitaire hulp.

AP Ned

De laaggelegen Andaman- en Nicobar-eilanden behoren na de Indonesische provincie Atjeh tot de zwaarst getroffen gebieden in Azië. Toch houdt India vast aan zijn beleid om geen buitenlanders toe te laten op de eilanden om de daar gelegen luchtmachtbasis en inheemse stammen te beschermen.

"De hulpoperaties worden ernstig vertraagd omdat ze de deur dichthouden voor buitenlandse organisaties", zei Shaheen Nilofer, directeur van Oxfam in Oost-India. "De Indiase regering maakt de ellende voor de arme mensen nog groter. Iemand moet verantwoordelijkheid gaan tonen. Als ze de overlevenden niet helpen, zullen er meer doden vallen dan er aanvankelijk door de vloedgolf zijn gevallen."

Indiase reddingswerkers hebben de eilanden in het weekeinde afgezocht naar duizenden vermisten. De Indiase regering maakte maandag bekend dat het dodental in India is opgelopen tot 9.479 er dat nog 5.681 mensen worden vermist.

Bij de eilanden heeft zich zondagavond bovendien opnieuw een aardbeving voorgedaan met een magnitude van 6,0. De beving veroorzaakte voor zover bekend geen nieuwe slachtoffers of schade op de eilanden. Sinds de zeer krachtige beving (9,0) van 26 december, die de tsunami veroorzaakte, hebben zich bij de eilanden maar liefst 94 naschokken voorgedaan.