Belgisch DVI-team sinds maandagochtend aan het werk

Het volledige aantal dossiers van niet-gelokaliseerde Belgen na de aardbeving in Zuidoost-Azië, bedraagt dinsdagochtend nog 511. Dat is een sterke daling tegenover de 629 van zondag. Dat deelde Rudy Huygelen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken maandag mee.

Belga

Ondertussen zijn de 22 Belgen van het DVI-team dat naar Thailand is afgereisd, sinds deze ochtend 8 uur plaatselijke tijd in het Thaise Khao Lak aan het werk. Dat deelde Els Cleemput, woordvoerster van de federale politie, mee op de persconferentie van Buitenlandse Zaken.

De 22 Belgen werken in een team van in totaal 300 DVI-specialisten uit 19 verschillende landen, waaronder Nederland, Australië, Duitsland, Indonesië, Italië. Er zijn momenteel al 3.200 lijken van vermoedelijk westerlingen die zij moeten identificeren.

Die identificatie verloopt in verschillende fases. "Maandag en dinsdag zal het Belgische team zich bezighouden met de eerste fase, namelijk de visuele identificatie. Ze beschrijven dan de tatoeages, juwelen en kleding van het slachtoffer", vertelde Els Cleemput. Ze voegde er aan toe dat het Belgische team maandag tussen 8 en 15 uur (plaatselijke tijd in Thailand) al 40 lichamen op die manier hadden onderzocht.

Na de visuele identificatie, worden de lichamen in koelkasten gelegd. In een tweede fase wordt er een autopsie gehouden. Artsen nemen dan DNA -stalen en tandartsen maken tandkaarten. Alle gegevens van de DVI-teams worden ingevuld op post-mortem formulieren van interpol. Alle teams werken dus op dezelfde manier. De gegevens worden daarna ingevoerd in een computersysteem in het operationeel centrum van de politie in Phuket. "Het is de bedoeling dat ook de ante-morten gegevens worden ingevoerd, zodat op die manier de gegevens vergeleken kunnen worden", legt Cleemput uit.

Die ante-mortem formulieren van vermiste Belgen worden in België ingevuld met behulp van de families. "De families krijgen bezoek van politiemensen van het gerechtelijk arrondissement en van het Rode Kruis. Samen proberen ze de ante-mortem lijst in te vullen", aldus Cleemput. Het invullen van die lijst duurt ongeveer vier uur.

Familieleden moeten informatie proberen geven over kleding, juwelen, littekens, operaties, breuken of gebit van de vermiste. Ook worden de dossiers van tandartsen en huisdokter opgevraagd. "Dat duurt op dit moment wel een tijdje, aangezien veel dokters en tandartsen op vakantie zijn", aldus Cleemput.