Tweede ronde nodig in Kroatische presidentsverkiezingen

Over twee weken trekken de Kroaten opnieuw naar de stembus om zich over hun toekomstige president uit te spreken. Dat heeft de Kroatische kiescommissie in de nacht van zondag op maandag in Zagreb meegedeeld.

AP Ned

BR> De tweede stemronde vindt plaats op zondag 16 januari.

Na de verkiezingen zondag werd duidelijk dat een tweede stemronde noodzakelijk zou zijn om de nieuwe president aan te duiden. De huidige president Stipe Mesic noch vice-premier Jadranka Kosor van de nationaal-democratische HDZ behaalden de noodzakelijke meerderheid van minstens 50 procent van de stemmen.

President Mesic kreeg 49,03 procent van de stemmen achter zijn naam, Kosor kon op 20,18 procent van de stemmen rekenen. De onafhankelijke kandidaat en zakenman Boris Miksic eindigde verrassend derde met 17,8 procent van de stemmen.

In totaal trok slechts 51 procent van de 4,4 miljoen stemgerechtigde Kroaten naar de stembus. De 70-jarige Mesic riep zijn landgenoten die zondag niet gingen stemmen op dat op 16 januari wel te doen. Hij noemde zijn resultaat toch een overwinning. Hij beloofde de Kroaten met behoud van de Europese waarden doorheen de 21ste eeuw te gidsen. Zijn tegenstanders verweet hij zich te veel op het verleden te richten.

Kroatië start in maart van dit jaar met de onderhandelingen over de toetreding tot de Europese Unie.

Aangeboden door onze partners