Srilankanen lusten geen vis meer

De Srilankanen lusten geen vis meer. De mensen zijn bang dat de vis zich te goed heeft gedaan aan de duizenden lijken die door de vloedgolven van 26 december in zee zijn gespoeld.

AP Ned

De prijzen op de markt zijn gekelderd, supermarkten hebben het aantal visvitrines gehalveerd en restaurants hebben geen vis of zeebanket meer op het menu staan. "Onze omzet is met 90 procent gedaald", zegt Lakshman Rajapakse, die al 36 jaar met zijn viskraam op de St. John's markt in Colombo staat. Ook voor een derde van de normale prijs heeft niemand trekt in garnaal.

Rajapakse besprenkelt zijn koopwaar met water om ze vers te houden, maar een doordringende geur geeft aan dat de schaaldieren al te lang op het droge liggen.

"Normaal wemelt het hier van de mensen", zegt marktmeester W.S. Dharmawardene. "Wij zijn voor de tweede keer het slachtoffer", klaagt A.P. Padmasiri, die zijn vracht vis weer naar het koelhuis kan brengen. "Ik ben al mijn boten kwijt en nu ik hier kom wil niemand vis."

Veel mensen zijn bang dat de vis van kadavers heeft gegeten en hen ziek zal maken, maar volgens minister van volksgezondheid Nimal Siripala de Silva is er geen wetenschappelijk bewijs dat vis die na de tsunami gevangen is beter niet kan worden gegeten. "Het is een psychologische mythe, die vanzelf zal overgaan", zegt hij.

"Natuurlijk zal de vis van sommige lijken hebben gegeten", zegt Thilak Ranaviraja, hoofd van de rampenbestrijdingsdienst. "Maar mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Het is net als met varkens. Varkens eten allerlei afval. Maar we eten toch varkensvlees, of niet soms?"

In plaats van vis eten de mensen nu kip. De verkoop van gevogelte is in de Cargill-supermarkt met 30 procent gestegen, zegt bedrijfsleider Fowzi Ismail.