Abbas belooft Palestijnse strijders te beschermen tegen Israël

De Palestijnse interim-leider Mahmoud Abbas heeft zondag gezegd dat hij de Palestijnse strijders nooit in de steek zal laten en hen tegen Israël zal beschermen. Maar hij zei ook dat de strijders moeten ophouden met het afschieten van raketten, om het Israëlische leger geen excuus te geven voor aanvallen. Abbas, die geldt als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Yasser Arafat in de op 9 januari te houden Palestijnse presidentsverkiezingen, deed zijn uitspraken op campagnebijeenkomsten in de Gazastrook.

AP Ned

De interim-leider is in de peilingen verreweg de belangrijkste kandidaat, maar het ontbreekt hem aan het charisma van Arafat en aan in de strijd verdiende geloofsbrieven. Zelfs als hij een grote overwinning boekt zal hij de steun onder de Palestijnen moeten zien te consolideren. Daarvoor is de steun van de Palestijnse strijders onontbeerlijk. Israël eist evenwel van de nieuwe Palestijnse leider dat hij zich inzet voor ontmanteling van de strijdgroepen, die het verantwoordelijk stelt voor de tientallen zelfmoordaanslagen van de afgelopen jaren.

Abbas verdedigde zaterdag in een interview met Associated Press zijn recente openbare optreden in gezelschap van gewapende Palestijnen. Hij zei dat de Palestijnse bevolking de strijders dankbaarheid schuldig is voor hun verzet tegen de Israëlische bezettingsmacht.

Abbas sneed dat thema zondag opnieuw aan op een bijeenkomst in een stadion in Deir al-Balah in de Gazastrook. Hij verklaarde tegenover duizenden aanwezigen, onder wie honderden strijders, dat hij niet zal rusten voordat de milities "kunnen genieten van een leven van veiligheid, vrede en waardigheid". Hij beloofde verder het beleid van Arafat te zullen voortzetten en niet te zullen rusten voordat een onafhankelijke Palestijnse staat is gevestigd, de Israëlische nederzettingen zijn ontmanteld en de Palestijnse vluchtelingen recht wordt gedaan. "De principes van Yasser Arafat, en diens woorden, zijn zijn testament, en het is onze plicht dat uit te voeren."

Op een latere campagnebijeenkomst in Jebaliya zei hij dat het afschieten van raketten naar Israël moet ophouden. "Laat jullie acties niet door hen als een extra voorwendsel en excuus gebruiken om tegen ons te vechten, omdat dit niet de geschikte tijd is voor zulke acties", zei Abbas.

Abbas was zaterdag op bezoek in het vluchtelingenkamp Rafah, dat veelvuldig het toneel is geweest van Israëlisch-Palestijnse schermutselingen. Ook daar liet hij zich uiterst lovend uit over Palestijnse strijders die door Israël worden gezocht.

Medewerkers van Abbas hebben zijn verklaringen uitgelegd als verkiezingsleuzen, bedoeld voor binnenlandse consumptie. Abbas' optreden heeft in Israël echter geleid tot bezorgdheid en kritiek. Uit een peiling van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Opinieonderzoek bleek zondag dat Abbas de steun heeft van 65 procent van de stemgerechtigden, 43 procent meer dan de nummer 2 Mustafa Barghouti. De andere vijf kandidaten halen samen niet meer dan 5 procent.