Basri Bajrami verblijft nog steeds in gesloten centrum in Vottem

Basri Bajrami, die wacht op zijn uitwijzing naar Kosovo, wordt in afwachting daarvan nog steeds administratief vastgehouden in het gesloten asielcentrum van Vottem. Hij wacht er op groen licht van de Missie van de Verenigde Naties (VN) in Kosovo. Dat hebben zijn advocate en het Bureau voor Vreemdelingenzaken maandag bekendgemaakt.

Belga

Basri Bajrami, één van de kompanen van Patrick Haemers die veroordeeld werd tot levenslang, werd vrijgelaten op grond van een administratieve procedure. Bajrami is niet in het bezit van de Belgische nationaliteit en heeft geen verblijfsvergunning meer voor ons land. Bajramis straf liep midden december ten einde. Door de eindejaarsfeesten kon de advocate van Bajrami niet aan de vereiste handtekening van het bestuur van de Verenigde Naties in Kosovo komen. Kosovo staat onder het beheer van de VN sinds het einde van het conflict tussen de Servische troepen en de Albanese rebellen van 1998-1999.

De advocate van Bajrami verduidelijkte dat haar cliënt sinds donderdag in het gesloten centrum in Vottem verblijft. Ze begrijpt naar eigen zeggen de ongerustheid van een deel van het personeel van het centrum niet. Zaterdag zei een -onherkenbaar gemaakt- personeelslid op de zender RTL-TVi dat hij ongerust was over de aanwezigheid van een dergelijke persoon in een gesloten centrum. "Bajrami is vrij. Hij heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten. Hij heeft betaald. Momenteel verblijft hij enkel illegaal in België. Al wat hij vraagt, is dat hij zou kunnen vertrekken. Hij wacht geduldig af en er is absoluut geen reden tot ongerustheid", aldus nog zijn advocate.