Politiek keert zich tegen uitspraken prins Filip over VB

Niet alleen premier Verhofstadt zal in de Kamer moeten antwoorden op vragen van het Vlaams Belang, ook Vlaams minister-president Leterme zal woensdag in het Vlaams Parlement over de uitspraken van prins Filip worden ondervraagd.

Belga

Dat heeft het Vlaams Belang dinsdag bekendgemaakt.

In de mededeling zegt de partij nog dat het hof nu voor de publieke opinie definitief bewezen heeft niet neutraal te zijn in de Belgische politieke constellatie. Voor het Vlaams Belang is de boodschap van het hof duidelijk: elke vorm van Vlaamse autonomie moet in de kiem worden gesmoord.

Ook de andere nationalistische partijen veroordelen de uitspraak van de prins scherp. "Partijpolitieke uitspraken komen niet toe aan het hof", aldus een woordvoerder van de partij N-VA. "Prins Filip mag aan politiek doen, maar dan moet hij wel de consequenties dragen en afstand doen van zijn dotaties", aldus de woordvoerder. "Het is of het één of het ander". De N-VA wijst er nog eens op dat de prins er niet klaar voor is onze toekomstige vorst te zijn en wil de premier hierover interpelleren.

Spirit-voorzitter Geert Lambert meent dat prins Filip voor de tweede keer in een paar dagen "zijn boekje zwaar te buiten gaat met ongeoorloofde uitspraken". Volgens de Spirit-voorzitter hoort het spuien van politieke meningen niet tot de functie van het koningshuis en de prins. "Hoezeer Spirit het oneens is met de stellingen van het Vlaams Belang, prins Filip heeft zich niet te moeien in politieke kwesties", luidt het.

"Ik hoop dat dit de laatste keer is dat we de prins tot orde moeten roepen" stelt Lambert. "Voor Spirit is het afschaffen van het koningshuis geen fetish. Als de prins dat zo wil houden raden wij hem aan zich in de toekomst te begeven binnen de bewegingsruimte eigen aan zijn functie en de federale realiteit van België te onderkennen en te respecteren", heet het nog.