Greenpeace niet akkoord met 'schandaalpatent' op menselijk gen

Het European Patent Office (EPA) in München heeft volgens de milieubeschermingsorganisatie Greenpeace het tot nu toe verst reikende patent op een menselijk gen verstrekt.

Belga

Het patent, dat in april 2004 werd verleend aan de Amerikaanse firma Human Genome Sciences, omvat alle functies van het gen dat een eiwitstof met belangrijke levensfuncties voor het lichaam aanmaakt. Volgens de milieubeschermingsorganisatie werd buiten op het gen ook een patent genomen op het gebruik ervan in wetenschappelijk onderzoek.

"De Amerikaanse firma beschikt nu in Europa over het monopolierecht in verband met ziektes zoals hartinfarct, kanker, hoge bloeddruk, astma, allergie, depressie, migraine, Parkinson en osteoporose", aldus Greenpeace-expert Christoph Then, die het patent als 'schandaalpatent' bestempelde. Volgens Greenpeace heeft het EPA dit jaar alleen al 116 patenten toegekend op menselijke genen.

Greenpeace vraagt dan ook strengere richtlijnen, met een blik op de Duitse parlementsstemming van komende vrijdag over de omzetting van het omstreden EU-patentrecht in een Duits recht. Het omstreden patent vernieuwt ook de eis van Greenpeace om patenten op menselijke genen compleet te verbieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer