Bijna helft Vlamingen is bang voor computer

De helft van de Vlamingen is ronduit bang voor de computer en het internet. Vooral Vlaamse vrouwen willen er niets van weten. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van de KU Leuven bij meer dan duizend Vlamingen tussen 18 en 91 jaar oud.

Belga

Enkele cijfers: bijna de helft van alle Vlamingen boven de 18, 44,7 procent, gebruikt nooit een computer. Een derde tot de helft van de volwassen Vlamingen zegt "een of ander" negatief gevoel te hebben bij digitale ontwikkelingen.

"We Zijn zeer verrast over het aantal niet-gebruikers en het aandeel negatieve gevoelens", zegt Keith Roe, gewoon hoogleraar communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Aangezien België niet bepaald een onderontwikkeld Europees land is, raden de onderzoekers de andere EU-landen aan een soortgelijk onderzoek op te starten.

Voor het eerst werd de aversie voor de computer in kaart gebracht. Zoals verwacht speelt leeftijd een rol. De gemiddelde leeftijd van niet-gebruikers is 56,3 jaar. En natuurlijk speelt ook de opleiding een rol. Ruim de helft van de Vlamingen die vertrouwd zijn met de computer, heeft een hogere opleiding genoten, terwijl bij de niet-gebruikers maar 13,9 procent na het middelbare onderwijs heeft verder gestudeerd. Verrassender is het aandeel vrouwen die de computer mijdt: maar liefst twee derde van de pc-analfabeten zijn van het vrouwelijk geslacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer