Freelance fotografen voeren actie aan VUM-redacties

Een groot deel van de freelance persfotografen die werken voor de VUM-kranten Het Nieuwsblad/Het Volk/De Standaard voeren maandag twee uur lang geen opdrachten uit voor de krant. Een dertigtal onder hen heeft een ludieke actie georganiseerd voor de redacties van de VUM-groep.

Belga

De fotografen protesteren tegen het besparingsplan van de directie dat voorziet in een drastische vermindering van de vergoeding bij een tweede of derde publicatie van een foto.

Omdat voorafgaandelijk overleg geen resultaten opleverde, voeren de fotografen momenteel, maandag tussen 11 en 13 uur, actie aan de kantoren van de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM) in Groot-Bijgaarden.

De actie houdt in dat de fotografen de werknemers van de VUM op vers geperst fruitsap trakteren. "Dat staat symbool voor de manier waarop de fotografen zich uitgeperst zien door de directie", zegt woordvoerder van de actievoerders Jos Verhoogen.

In het besparingsplan, dat moest ingaan vanaf 1 september 2004 maar niet ondertekend werd, stond dat de freelance fotografen 30 euro voor een publicatie in Het Nieuwsblad, Het Volk en De Standaard en het internet zouden gekregen hebben en dat dit bedrag voor een tweede foto gehalveerd zou worden tot 15 euro en voor een derde foto tot 10 euro.

Dat voorstel was voor de fotografen onbespreekbaar. "Die tweede en derde foto is voor ons de enige manier om winst te kunnen maken aangezien in de 30 euro voor een gepubliceerde foto zowel een kilometervergoeding, telefoonkosten, brandstof, fotomateriaal, als alle andere kosten en belastingen inbegrepen zijn", aldus Verhoogen.

In de loop van de dag vindt er nog een onderhoud plaats tussen een delegatie van fotografen en de directie. De Vlaamse Vereniging van Beroepsjournalisten (VVJ) laat inmiddels in een reactie weten dat ze solidair is met de freelance fotografen en de actie steunt. Het besparingsplan van de VUM-directie vormt volgens nationaal secretaris Pol Deltour van de VVJ de "zoveelste aanslag op de werkvoorwaarden en daarmee op de bestaanszekerheid van de zelfstandige journalisten in Vlaanderen en België", zo luidt het.

Deltour is voorts van mening dat de ondermaatse vergoeding van freelance journalisten nefaste gevolgen heeft voor de kwaliteit van de journalistiek en betreurt dat de Vlaamse dagbladpers geen gesprek met de VVJ wil aangaan over de vergoeding van freelance journalisten in Vlaanderen. "Wij rekenen er op dat de Vlaamse overheid in het kader van haar steunbeleid ten aanzien van de media de uitgevers en omroepen zeer binnenkort tot belangrijke stappen dwingt ter vrijwaring van de journalistieke werkvoorwaarden en de kwaliteit van het nieuwsaanbod in het algemeen", aldus nog Deltour.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer