Staking MIVB: openbaar vervoer hele dag grondig verstoord

Door de staking van de socialistische vakbond bij de Brusselse openbare vervoervoersmaatschappij MIVB is het openbaar vervoer in de hoofdstad de hele maandag onregelmatig verlopen.

Belga

Omstreeks 16.00 uur reed volgens de MIVB 46 procent van de metro's, 32 procent van de trams en 29 procent van de bussen. Bij het speciaal vervoer (school- en bedrijfsvervoer) reed 65 procent. Dat brengt de totale capaciteit van de MIVB op 202 van de 624 diensten, goed voor 32 procent. Woordvoerster An Van Hamme van de MIVB verwacht niet dat de situatie nog veel zal veranderen. Bij de start van de staking reed nog geen derde van het openbaar vervoer in de stad. Dat had onder meer te maken met stakingsposten die aan sommige stelplaatsen stonden. De socialistische bond had nochtans beloofd geen werkwilligen te blokkeren. Nadat afgevaardigden de stelplaatsen bezochten werden de blokkades opgeheven. De diensten van de MIVB bleven echter de hele dag schommelen tussen de helft en een derde van de capaciteit. Het gewone autoverkeer op de invalswegen verliep door de staking drukker dan normaal.

De socialistische vakbond ACOD liet twee weken geleden weten dat het op maandag 29 november zou staken. Haar achterban had dat beslist toen ze het sociaal akkoord wegstemden dat de drie vakbonden en de directie hadden bereikt. Ook ultiem overleg met de directie afgelopen woensdag leverde niets meer op. De socialisten willen nog altijd meer personeel, betere veiligheid en langere rittijden. De liberale en de christelijke vakbond staakten maandag niet mee. Hun achterban keurde het sociaal akkoord met de directie wel goed. Daardoor trad het document wel in werking. De socialistische vakbondsafgevaardigde Alex Vonck zei maandag wel dat hij nog goede hoop heeft om nog bijkomende garanties in de wacht te slepen. Op 7 december staat er bij de ACOD een nieuwe algemene vergadering op het programma waarop de achterban beslist over verdere acties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer