China en ASEAN zetten stap in richting vrijhandelszone

China heeft maandag in Vientiane (in Laos) samen met de landen van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) een akkoord ondertekend dat de weg vrijmaakt voor de creatie van de grootste vrijhandelzone van de wereld. Die vrijhandelszone zou in 2010 het licht zien.

Belga

De Chinese eerste minister Wen Jiabao en zijn collega's van de ASEAN ondertekenden een tekst die een akkoord tot de vrijmaking van de grenzen voor goederen omvat, naast de creatie van een reguleringsmechanisme inzake handelsdisputen. De overeenkomst is een eerste stap in een lang proces, dat in principe in 2010 moet uitmonden in de creatie van een vrijhandelszone voor bijna 2 miljard inwoners.

"Onze economieën zijn zeer complementair. Het is belangrijk voor de beide partijen om deze samenwerking te bevorderen", aldus Jin Renqing, Chinees minister van Financiën. Wanneer het project van start gaat, zal het de plaats van China als groeimotor van de economieën in de regio, die in hun investeringen al sterk beïnvloed worden door de immense Chinese markt, bevestigen.

De bilaterale uitwisselingen zullen in 2004 moeten groeien met 28 procent tot 100 miljard dollar, tegenover 78,2 miljard in 2003. Het ultieme objectief is het terugbrengen van de grensbelasting tussen de lidstaten tot een percentage dat schommelt tussen de 0 en 5 procent.

De tien ASEAN-lidstaten raakten het maandag al eens over de complete afschaffing tegen 2007 van de douanerechten in elf prioritaire sectoren, en dit voor de meest ontwikkelde economieën van het gezelschap. De vier overblijvende armere landen wachten daarmee nog tot 2012.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer