Grote overname in Europese telefonie

De Oostenrijkse telefoonmaatschappij Telekom Austria (TA) verwacht de overname van het Bulgaarse mobieletelefonie-bedrijf MobilTel binnenkort af te ronden. Dat maakte TA maandag bekend. De maatschappij betaalt 1,6 miljard euro voor de overname.

Belga

De Oostenrijkers voeren al jaren gesprekken met de eigenaars van Mobiltel. Dat bedrijf is in handen van een reeks Oostenrijkse en internationale investeerders. Dit weekeinde werd een "voorlopige overeenkomst voor exclusieve onderhandelingen" getekend.

TA-topman Heinz Sundt verklaarde in een conference call dat het zijn bedoeling is om "v/o/o/r Kerstmis een optie op alle aandelen van MobilTel te nemen". De uiteindelijke deal zou dan in de zomer van 2005 getekend worden. De 450 miljoen euro schulden van MobilTel zouden van de overnameprijs worden afgetrokken.

Volgens Sundt gaat het om één van de grootste buitenlandse overnames ooit voor een Oostenrijkse onderneming. Sundt meent dat MobilTel de afgelopen jaren "efficiënt werd bestuurd" en "over voldoende fondsen kon beschikken".

MobilTel is de grootste operator van Bulgarije, telt 2.150 werknemers en maakte vorig jaar een winst van 290 miljoen euro bij een omzet van 4 miljard. De topman verwacht dat het bedrijf zijn groei zal voortzetten. Momenteel heeft slechts 52 procent van de Bulgaren een mobiele telefoon.

Eerder toonden ook al andere concerns zoals Deutsche Telekom en het Britse Vodafone interesse in een overname van MobilTel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer