"Eén op tien uitbaters plattelandswinkels ziet toekomst somber in"

Uit de resultaten van een bevraging, die in opdracht van Unizo Vlaams-Brabant werd uitgevoerd en maandag in Leuven werd voorgesteld, blijkt dat 14 procent van de plattelandswinkels in Vlaams-Brabant een dalende omzet kent. Negen procent van de uitbaters ziet de toekomst van zijn zaak somber in en 39 procent is ervan overtuigd dat hij zijn zaak zal moeten sluiten bij het einde van de eigen loopbaan.

Belga

Dit onderzoek vormt de basis van een ondersteuningsproject voor plattelandswinkels, gefinancierd door de Vlaamse overheid en maandag gelanceerd door Unizo Vlaams-Brabant. In het kader van het onderzoek bakende het Adviesbureau Marketing en Onderzoek (ABM) 140 plattelandskernen af met minder dan 2.500 inwoners en ondervroeg het 400 gezinnen en 150 handelaars.

Volgens Guy Robben van ABM is de grote uitdunning van plattelandswinkels die zich de afgelopen decennia voltrok nu sterk vertraagd en doen de resterende zaken het overwegend goed. In de 140 kernen telden de onderzoekers 1.436 handelspanden, waarvan 7 procent leegstaand. 55 procent van de uitbaters ziet de toekomst positief in en 50 procent maakt melding van een gestegen omzet. Robben voorspelt echter vooral in de horeca en bij beenhouwers en bakkers sluitingen.

Hoewel 50 van de 140 dorpskernen niet beschikken over een voedingswinkel - in kernen tot 1.000 inwoners loopt dit op tot 65 procent - voelt een meerderheid van de plattelandsgezinnen het ontbreken van een product of dienst niet aan als een gemis.

Gezinnen missen voornamelijk brood (25 procent), vlees en algemene voeding (19 procent). Soms mist men ook een apotheker, een krantenwinkel, een financiële instelling en een verkooppunt voor postzegels. Het gemis neemt sterk toe bij 65-plussers en bij ondervraagden die afhankelijk zijn van anderen om zich te bevoorraden.

Unizo gaat uitbaters begeleiden en de servicewinkel promoten. Deze kan, naast het aanbieden van dagdagelijkse producten, ook dienst doen als een ophaalpunt voor droogkuis, verkoop van postzegels etc. Daarnaast vraagt Unizo de overheden om werk te maken van multifunctionele dorpscentra, waar naast een café en dorpswinkel ook diensten zoals OCMW, kinderopvang en bankinstellingen aanwezig zijn. Gemeenten moeten in hun ruimtelijke structuurplannen aandacht hebben voor deze problematiek want grootschalige handelsinplantingen hebben een negatief effect op de leefbaarheid van de plattelandswinkel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer