Geldboete van ruim 40.000 euro voor TNT

De politierechtbank in Arnhem heeft maandag het logistiekbedrijf TNT, een dochter van de Nederlandse Post TPG, een boete van 40.770 euro opgelegd wegens overtreding van de Douanewet.

Belga

Volgens de politierechter heeft het bedrijf tussen maart 2003 en mei 2004 90 overtredingen begaan, zoals onjuiste aangifte en foute goederenomschrijving. De douane heeft bijvoorbeeld pakketten onderschept waarop stond dat er houtproducten inzaten, terwijl ze in werkelijkheid boeken bevatten. Ook stuurde TNT soms pakjes door zonder toestemming van de douane.

TNT zegt al het mogelijke te doen om fouten te voorkomen. De onjuiste aangiften ontstaan onder meer doordat het bedrijf goederen krijgt aangeleverd uit buitenlandse depots en afgaat op de door deze opslagplaatsen gegeven informatie. Volgens TNT gaat het maar met een heel klein percentage van de pakketten mis. Het concern verwerkt 6.500 pakjes per uur.

TNT tekende direct na de uitspraak van het vonnis hoger beroep aan. De onderneming vindt dat de veroordeling indruist tegen afspraken die alle grote koeriersbedrijven hebben gemaakt met de douane over de versnelde invoer van pakketten van buiten de Europese Unie.

TNT is ook in België actief, met name op de luchthaven van Bierset.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer