Politierechter Ieper spreekt chauffeurs vrij na opnames VTM-programma

De politierechtbank in Ieper heeft vier chauffeurs vrijgesproken die overtredingen hebben begaan met een filmploeg van het VTM-programma "Zware Voet" op de hielen.

Belga

Volgens de rechter werd het geheim van het gerechtelijk onderzoek in elk van die gevallen geschonden en lieten de politieagenten die de vaststellingen deden, zich misbruiken. Vier chauffeurs moesten zich in afzonderlijke zaken verantwoorden voor de rechtbank. Ze hadden verkeersovertredingen begaan die waren vastgesteld door middel van een anonieme wagen en snelheidsapparatuur die door VTM of het daaraan verbonden productiehuis ter beschikking werd gesteld. Volgens de rechter is het geheim van het onderzoek in alle gevallen geschonden. De toestemming van de Ieperse procureur heft dat bezwaar niet op, volgens de rechter. Het parket heeft wel de bevoegdheid om in bepaalde gevallen informatie aan het publiek vrij te geven, maar volgens de rechter valt het tonen van videomateriaal daar buiten. Dat sommige bestuurders geen bezwaar hebben geuit tegen de aanwezigheid van de VTM-ploeg is voor de politierechter evenmin een tegenargument. Er werd geen uitdrukkelijke toestemming gevraagd, merkt hij op.

Volgens de rechter laat de politie zich misbruiken "door een commerciële firma voor wie het enkel om kijkcijfers te doen is". De manier waarop de politie de overtredingen vaststelde, kan voor politierechter Voet niet door de beugel. "Als in dit dossier de vaststellingen voor rechtsgeldig worden aangenomen, dan staat de deur wijd open voor achtervolgingen van verdachten, huiszoekingen en fouilleringen in aanwezigheid van de audiovisuele pers. Hoe ver staan we dan nog af van Amerikaanse televisieprogramma's waarbij dit alles live wordt gefilmd ?" aldus politierechter Voet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer