ASEAN mikt op vrijhandelszone met China

Het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen ASEAN sluit maandag in Laos een akkoord met China, waardoor over zes jaar een vrijhandelszone met bijna twee miljard inwoners moet ontstaan. Soortgelijke verdragen zijn gepland met Japan en Zuid-Korea en dinsdag wordt ook een blauwdruk voor economische samenwerking met India getekend.

AP Ned

Het vrijhandelsakkoord met China is onderdeel van een "actieplan" voor samenwerking op het gebied van politiek, veiligheid, militaire aangelegenheden, vervoer, informatietechnologie en toerisme.

Volgens de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo kan een groter Oost-Aziatisch blok niet alleen de toekomst van de ontwikkelde en minder ontwikkelde landen van ASEAN veiligstellen, maar ook die van China, Japan en Korea. Komt India daar nog bij, dan ontstaat een formidabele regionale groep die de Europese Unie en de Amerika's naar de kroon kan steken, aldus Arroyo.

De ASEAN omvat Birma, Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam. Voordat de top dinsdag wordt afgesloten praten de leiders nog met hun evenknieën uit China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland, welke laatste twee landen voor het eerst sinds 25 jaar van de partij zijn. De ASEAN besloot op voorstel van Maleisië om jaarlijks een top met China, Japan en Zuid-Korea te houden. Australië ging niet in op oproepen om een niet-aanvalsverdrag te sluiten.

De ASEAN-leiders hielden zich maandag aan het beginsel om zich niet in elkaars binnenlandse aangelegenheden te mengen. De militaire premier van Birma, generaal Soe Win, repte met geen woord over de geringe vooruitgang naar democratie in zijn land en er was geen van de andere deelnemers die hem daarnaar vroeg, zei een Thaise regeringswoordvoerder.

Thailand zelf slaagde er ten dele in de kwestie van de islamitische opstand in zijn zuidelijke provincies van de agenda te houden. Sommige deelnemers spraken hun ongerustheid uit over de mogelijke gevolgen voor de veiligheid in de regio, maar het optreden van de Thaise politie vorige maand, waardoor in het dorp Tak Bai 85 mensen omkwamen, roerden zij niet aan. Premier Thaksin Shinawatra had van tevoren duidelijk gemaakt dat hij in dat geval de conferentie zou verlaten. Regeringswoordvoerder Jakrapob Penkair zei dat Thailand blij was dat de situatie in het zuiden door de ASEAN-leiders "met het grootste respect" was behandeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer