Rusland test gemoderniseerd antiballistisch raketsysteem

Het Russische leger heeft maandag met succes een raket getest voor de gemoderniseerde versie van het raketschild dat Moskou al decennia beschermt. Volgens een Russische legerwoordvoerder functioneerde de raket, die bedoeld is om ballistische kernraketten voor inslag neer te halen, feilloos. De testlancering van de raket werd uitgevoerd op het militaire proefterrein Sari-Sjagan in Kazachstan.

AP Ned

Rusland reageerde betrekkelijk kalm toen de Verenigde Staten zich in 2002 terugtrokken uit het Antiballistische Raketverdrag (ABM) om een nationaal raketschild te kunnen bouwen. Maar het Kremlin heeft wel meerdere malen zijn afkeuring laten blijken over Amerikaanse plannen voor de ontwikkeling van nieuwe kleine kernwapens.

Het afgelopen jaar heeft Rusland verschillende grote raketproeven uitgevoerd en al dan niet bewust berichten uit laten lekken over de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Eerder deze maand maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend dat Rusland een nieuw nucleair wapensysteem ontwikkelt waar geen ander land ter wereld over beschikt.

Volgens analist Aleksandr Pikajev van het Instituut voor Wereldeconomie en Internationale Betrekkingen in Moskou is de laatste raketproef een reactie van Rusland op de ontwikkeling van het Amerikaanse raketschild, dat volgens recente berichten uit de VS op korte termijn operationeel zal zijn. Pikajev zei dat de Russische defensie het afgelopen decennium zeer zelden zijn antiballistische raketten heeft getest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer