Huisarrest oppositieleidster Aung San Suu Kyi verlegd

Het militaire regime in Myanmar heeft het huisarrest van de democratische voorvechtster Aung San Suu Kyi met een jaar verlengd. Dat zegt haar partij de Nationale Liga voor de Democratie NLD. De beslissing is nog niet officieel meegedeeld.

Belga

De oppositieleidster Suu Kyi wordt sinds mei 2003 vastgehouden nadat ze op weg naar het noorden van het Zuid-Aziatische land in een hinderlaag was gevallen. In september 2003 plaatsten de militaire machthebbers haar onder huisarrest.

De verlenging van de maatregel volgt op de beslissing van de machthebbers in Rangoon om meer dan 9.000 gevangenen vrij te laten. Het gaat om gedetineerden die "ten onrechte" waren gearresteerd. Maar onder hen bevonden zich slechts 40 politieke gevangenen.

Het is de derde keer dat Aung San Suu Kyi wordt vastgehouden. Suu Kuy strijdt al zestien jaar voor democratische hervormingen en tegen de militaire dictatuur. Die is sinds 1962 in Myanmar, het voormalige Birma, aan de macht en houdt zich tot op de dag van vandaag door onderdrukking op de been. Suu Kuy zat een eerste keer in eenzame opsluiting van 1989 tot en met 1995 en opnieuw van 2000 tot 2002.

Ze won met haar partij NLD de enige parlementsverkiezingen in 1990, maar de stembusslag werd nadien door de machthebbers nietig verklaard. In 1991 kreeg Suu Kyi voor haar inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede maar door haar huisarrest was ze niet in staat de prijs in Oslo persoonlijk in ontvangst te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer