Dode bij aanval op bus in Sri Lanka

Vermoedelijke Tamil-rebellen hebben maandag op de weg tussen de Srilankaanse hoofdstad Colombo en de oostelijke havenstad Trincomalee een bus aangevallen met handgranaten. Een passagier kwam om het leven en drie raakten gewond. De slachtoffers waren volgens een militaire woordvoerder allen Singalese burgers.

AP Ned

In Trincomalee zelf probeerden Tamil-guerrillastrijders met geweld een staking af te dwingen. Singalezen die toch aan het werk gingen werden aangevallen. De politie stelde in Trincomalee een uitgaansverbod in en het leger stuurde uit voorzorg versterkingen om de strategisch belangrijke stad te beschermen.

De staking was door de Tamil-Tijgerbeweging uitgeroepen voor de jaarlijkse herdenking van de rebellen die in de in 1983 begonnen burgeroorlog zijn omgekomen. In de oorlog vielen 65.000 doden, onder wie 18.000 guerrillastrijders. Een bestand maakte in februari 2002 een voorlopig eind aan de gevechten, maar de vredesonderhandelingen die daar op volgden liepen vorig jaar april vast. LTT-Vellupillai Prabhakaran dreigde zaterdag de strijd te hervatten als het overleg niet snel weer op gang komt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer