Autoriteiten Donetsk organiseren referendum op 5 december

De regionale autoriteiten van Donetsk, in het oosten van Oekraïne, kondigden maandag aan op zondag 5 december (en niet op 15 december zoals het agentschap Interfax eerder meldde) een referendum te zullen organiseren over de verwerving van autonomie.

Belga

"We zullen het referendum houden op 5 december op het grondgebied van de regio Donetsk", zo verklaarde Olena Bondarenko, woordvoerster van de regionale administratie. "Als ons volk autonomie wil, mag niemand ons zeggen dat dat niet kan", voegde ze er aan toe.

De regionale raad van Donetsk, waar Viktor Janoekovitsj - de betwiste winnaar van de presidentsverkiezingen - over een sterke aanhang beschikt, zal aan de inwoners de toestemming vragen om met Kiev te mogen onderhandelen over een grondwetswijziging waardoor de regio een republiek kan worden binnen een federatie.

De beslissing van de regionale vertegenwoordigers volgt kort na een congres van de Russisch-sprekende Oekraïense regio's nabij Louhansk (oosten). Premier Viktor Janoekovitsj was daarop aanwezig.

Het congres behield zich het recht voor een referendum te organiseren over de oprichting van een autonoom gebied indien de situatie voor het Russisch-sprekende deel van Oekraïne slecht zou evolueren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer