Slachtoffers martelingen Chili krijgen compensatie

Duizenden Chilenen die onder de dictatuur van generaal Augusto Pinochet op onwettige wijze gevangengezet en gemarteld zijn, krijgen compensatie. Dat heeft president Ricardo Lagos zondag gezegd.

AP Ned

Vrijheidsberoving en marteling waren onder Pinochet staatsbeleid, zei Lagos. Hij baseerde zich op het rapport van een commissie die getuigenissen van 35.000 mensen over martelingen onder het bewind van Pinochet heeft gehoord. Zeker 28.000 van die getuigenissen zijn waar, oordeelde de commissie.

Lagos kondigde aan het parlement te zullen verzoeken de slachtoffers een levenslange uitkering van 112.000 peso (bijna 150 euro) per maand toe te kennen. Ook moeten er voor de slachtoffers en hun gezinsleden speciale regelingen voor onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg komen. Voor- en tegenstanders van de regering verwachten dat het parlement met de voorstellen zal instemmen.

Van de kant van Pinochet is nog niet gereageerd. Toen Lagos het rapport eerder deze maand in ontvangst nam zei de voormalige woordvoerder van Pinochet, generaal Guillermo Garin, dat het rapport oude wonden in de Chileense samenleving zou openrijten. Lagos noemde details uit het rapport schokkend. Bijna alle 3.400 vrouwen die door de commissie waren gehoord verklaarden seksueel mishandeld te zijn. Arrestanten werden volgens berichten onder meer gemarteld met elektriciteit, seksueel aangerand met dieren, geslagen en aan schijnexecuties onderworpen. "Hoe kunnen wij zoiets afschuwelijks verklaren? Ik heb geen antwoord", zei Lagos.

Het rapport is het tweede officiële rapport dat over de periode 1973-1990 is verschenen. Een onderzoek uit 1991 concludeerde dat onder het bewind van Pinochet 3.197 personen om politieke redenen zijn omgebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer