'Vlamingen in de Wereld' krijgt Visser-Neerlandiaprijs in parlement

In het Vlaamse parlement zijn zaterdag de Visser-Neerlandiaprijzen uitgereikt. De organisatie 'Vlamingen in de Wereld', de Nederlandse historicus Jan Briels en zijn landgenoot Michiel van Kempen, kenner van Surinaamse letterkunde, kregen elk 5.000 euro.

Belga

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), een internationale vereniging die zich voor de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur in de wereld inzet, kent de prijzen jaarlijks toe uit het fonds dat gevormd is uit de nalatenschap van de filosoof en jurist Herman Visser, die in 1943 overleed. De prijsuitreiking in het Vlaamse parlement werd door zo'n 250 mensen bijgewoond, onder wie Vlaams minister Geert Bourgeois, zei voorzitster Els Ruijsendaal van het ANV.

'Vlamingen in de Wereld' (

) is luidens een mededeling van het ANV een netwerk van Vlamingen over de hele wereld dat een band wil smeden en onderhouden tussen de uitgeweken Vlamingen en Vlaanderen. Voorts bekommert de organisatie zich om het imago van Vlaanderen in het buitenland, wil ze nuttige contacten creëren op economisch, cultureel, sociaal en menselijk vlak en Vlaamse jongeren wegwijs maken in het buitenland.

Briels kreeg de onderscheiding voor zijn "baanbrekende" geschiedschrijving van de migratie van de Zuidelijke Nederlanden naar het noorden in de 16de en 17de eeuw.

Van Kempen is volgens het ANV de grootste kenner van de Surinaamse letterkunde. Hij publiceerde daarover in vele kranten, tijdschriften en boeken. In 2003 verscheen van zijn hand 'Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur', dat 1.400 pagina's telt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer