'Groot tekort aan verpleegkundigen schaadt strijd tegen ziektes'

De inspanningen om in ontwikkelingslanden ziektes als malaria, aids, tbc en polio te bestrijden worden geschaad doordat er wereldwijd vier miljoen artsen en verpleegkundigen te weinig zijn. Dat is de strekking van een artikel in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift

The Lancet

.

AP Ned

De belangrijkste opsteller van het stuk, de arts Lincoln Chen van de universiteit van Harvard, stelt dat de wereld snel maatregelen moet treffen om het aantal zorgverleners uit te breiden. "De ontwikkeling van de gezondheid in de wereld in de 21ste eeuw wordt bepaald door wat we nu doen of nalaten."

Het artikel is de vrucht van twee jaar onderzoek van het Joint Learning Initiative, een consortium van meer dan honderd vooraanstaande medici verspreid over de wereld. Het is voor het eerst dat er op zo'n grote schaal onderzoek is verricht naar de gevaren van de schaarsheid aan artsen, verpleegkundigen, verloskundigen en wijkzusters. "Het zijn de mensen, niet alleen vaccins en medicijnen, die ziektes voorkomen en genezen", aldus het rapport.

In veel arme landen maakt een ziekte als aids ook onder het medisch personeel veel slachtoffers. Er overlijden meer verplegers dan dat er nieuwe bijkomen. De overgebleven artsen en medisch hulpverleners moeten hun werk in beroerde omstandigheden verrichten, vaak met onvoldoende medicijnen en medische instrumenten.

Veel ontwikkelingslanden hebben te lijden onder het feit dat geschoolde medici naar het rijke Westen trekken. In Groot-Brittannië zijn bijvoorbeeld meer artsen uit Malawi werkzaam dan in Malawi zelf. Van de zeshonderd artsen die sinds Zambia onafhankelijk werd daar hun opleiding hebben afgerond, werken er nog maar vijftig in het land zelf.

Volgens deskundigen heeft een land minstens één arts of verpleger nodig op elke vierhonderd mensen. In 75 landen, waar bij elkaar 2,5 miljard mensen wonen, moeten de bewoners het met minder medische zorg stellen. Zo telt Uganda maar één verpleger of verloskundige voor elke 11.365 mensen. Liberia en Haïti hebben er één voor elke tienduizend bewoners.

In het Afrika bezuiden de Sahara zijn een miljoen zorgverleners nodig om verder verval van het zorgstelsel te voorkomen. Wereldwijd moeten er vier miljoen artsen en verpleegkundigen bijkomen om te voldoen aan de doelstellingen die de Verenigde Naties hebben geformuleerd bij het begin van het millennium, aldus de opstellers van het rapport.

Het Joint Learning Initiative wordt gefinancierd door onder meer de Rockefeller-stichting, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie en de stichting van Microsoft-multimiljardair Bill Gates en diens vrouw Melinda.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer