Wetenschap vindt manier om vulkaanuitbarsting te voorspellen

Een gemeenschappelijk team van wetenschappers uit Duitsland en Nieuw-Zeeland kondigde vrijdag aan dat ze een manier gevonden hebben om vulkaanuitbarstingen te voorspellen aan de hand van een, eerder onopgemerkte, druk in de rotsen.

Belga

De Universiteit van Hamburg zei dat de bevindingen, die vrijdag in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science verschenen, gebaseerd zijn op observaties van de Mount Ruapehu, gelegen in het centrum van North Island in Nieuw-Zeeland.

De torenhoge Ruapehu en zijn vulkanisch meer zijn een bekende toeristische attractie en skioord, althans wanneer de vulkaan niet actief is.

Aan de hand van observaties van golven, afkomstig van aardbevingen, hebben Alexander Gerst uit Hamburg en Martha Savage van de Victoria University van Wellington (in Nieuw-Zeeland), de plaatsbepaling van barsten in de aardkorst en mineralen in de aardmantel onderzocht.

Het team kwam tot de vaststelling dat de barsten met bijna 90 graden gedraaid zijn sinds de uitbarsting van de Ruapehu midden jaren '90 en dat ze in 2002 naar hun oorspronkelijke richting begonnen terug te draaien. Onderzoekers veronderstellen dat de barsten reeds voor de uitbarsting zijn beginnen draaien, waardoor ze dus een dergelijke eruptie zouden kunnen voorspellen.

"We zijn erin geslaagd aan te tonen dat deze voorspellingstechniek in principe een perfecte kans op slagen heeft", aldus Gerst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer