Vlaamse regering sluit nieuwe erfgoedconvenants af

De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist dat ze twee nieuwe erfgoedconvenants voor de periode 2005-2008 gaat sluiten met het samenwerkingsverband Land Van Waas enerzijds en de stad Hasselt anderzijds. Daarnaast komt er ook een erfgoedconvenant met de Vlaamse gemeenschapscommissie in Brussel. Een reeks convenanten wordt verlengd.

Belga

Een erfgoedconvenant is een afsprakenregeling die tot doel heeft het cultureel erfgoed "gebruiksklaar" te maken, de maatschappelijke plaats ervan te versterken en het beheer ervan te verbeteren. Op initiatief van minister van Cultuur Bert Anciaux werden de convenants verlengd met de steden waar er al experimenten lopen. Het gaat om Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Mechelen, Tongeren, Ieper en Kortrijk.

Het Land Van Waas, een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Niklaas, Sint-Gilis-Waas, Stekene, Temse en Waasmunster omvat, krijgt op jaarbasis 300.000 euro. Hasselt kan op jaarbasis op 200.000 euro rekenen. Het erfgoedconvenant Meetjesland werd volgens Anciaux ook gunstig beoordeeld, maar er zijn niet voldoende financiële middelen voor. Het positief advies blijft evenwel drie jaar geldig. Het dossier kan later opnieuw op tafel liggen, aldus Anciaux.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer