Brussels openbaar vervoer ontregeld door staking MIVB

Door een staking van de socialistische vakbond bij de Brusselse openbare vervoervoersmaatschappij MIVB is het openbaar vervoer in Brussel maandagmorgen verstoord. De helft van de trams, bussen en metrostellen in de hoofdstad rijdt niet uit.

Belga

Volgens Genbrugge is het wel nog te vroeg om een volledig beeld te hebben van de staking. "Dat kan pas als de spits goed op gang is, zo omstreeks 7 uur", aldus Genbrugge. "Wat wel positief nieuws is, is dat de socialistische militanten geen stakingspiketten hebben opgesteld. Ze blokkeren geen voertuigen. Werkwilligen kunnen dus gewoon aan de slag."

De socialistische vakbond liet twee weken geleden weten dat het op maandag 29 november opnieuw zou staken. De achterban van de vakbond had dat beslist na een woelige algemene vergadering waarop die het sociaal akkoord wegstemde dat de drie vakbonden en de directie hadden bereikt. Ook ultiem overleg met de directie afgelopen woensdag leverde niets meer op. De socialisten willen nog altijd meer personeel en langere rittijden.

De liberale en de christelijke vakbond staken maandag niet mee. Hun achterban keurde het sociaal akkoord met de directie twee weken geleden wel goed. Door de ondertekening van het document in het paritair comité trad het al in werking. Dat de socialistische vakbond het document niet tekende, maakt in principe niets uit.

Door de staking verloopt het verkeer op de invalswegen naar het centrum van de hoofdstad maandagvoormiddag bijzonder langzaam. Dat zegt de verkeersdienst van de Brusselse politie. "Op de grote invalswegen zoals de Wetstraat is het bijzonder druk en langzaam rijden", aldus een woordvoerder.

"Ook in de Belliardstraat, waar het verkeer de stad uitrijdt, gaat het trager dan normaal. Op de kleine ring verloopt het verkeer drukker, maar nog altijd tamelijk vlot. In het stadscentrum is er geen hinder door de staking."

Intussen meldt de federale politie wel vertraagd tot sterk vertraagd verkeer op de Brusselse buitenring, tussen Groenendaal en Tervuren richting Zaventem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer