Bijna 16.000 plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd

Wereldwijd worden 15.589 plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd. Dat staat in een woensdag gepubliceerde lijst van de Wereldunie voor Natuurbescherming (UICN).

Belga

Vooral menselijke activiteiten liggen aan de grond van het hoge cijfer, dat volgens de UICN nog een onderschatting is.

Zowat 7.000 diersoorten dreigen volgens het rapport uit te sterven: 12 procent van de vogels, 23 procent van de zoogdieren en maar liefst 32 procent van de amfibieën. Deze laatste soort is uiterst gevoelig voor veranderingen in de zuiverheid van water en lucht.

Daarnaast is de situatie van ruim 8.000 plantensoorten kritiek. Dit totaal van bijna 16.000 bedreigde soorten, dat 'dankzij' betere opsporingstechnieken 3.000 eenheden hoger ligt dan in het vorige rapport, blijft volgens de UICN nog een onderschatting. Het gaat immers om een schatting op basis van minder dan drie procent van de 1,9 miljoen soorten op aarde.

Nog volgens de organisatie ligt de huidige snelheid waarmee soorten uitsterven, door toedoen van menselijke activiteiten, honderd- tot duizendmaal hoger dan die op natuurlijke wijze zou zijn.

Het rapport van de UICN werd voorgesteld bij de opening van het derde World Conservation Congress (wereldconferentie voor natuurbescherming) in Bangkok. Acht dagen lang zullen 6.000 deelnemers er debatteren over het Kyoto-protocol en verschillende bedreigingen voor het wereldwijde leefmilieu, zoals het tekort aan waterbronnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer