Arrestatie groep moslimextremisten in Tatarstan

Meer dan twintig personen die er van verdacht worden militant te zijn van de verboden extremistische partij Hizbi Tahrir, werden in de autonome Russische republiek Tatarstan gearresteerd.

Belga

"De arrestanten waren in het bezit van explosieven en documenten waaruit men kan afleiden dat ze een terreuraanslag aan het voorbereiden waren", verklaarde de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van deze republiek waarvan de meerderheid van de bevolking moslim is.

De leider van de groep, Alisher Ousmanov, wordt er van verdacht een netwerk van Hizbi Tahrir te hebben gesticht in Kazan, de hoofdstad van Tatarstan. De bedoeling van dat netwerk is om ter plaatse jonge militanten te rekruteren. Samen met Ousmanov werden meer dan 20 personen gearresteerd.

Ousmanov staat op een internationale zwarte lijst wegens verscheidene aanslagen en extremistische handelingen. Hizbi Tahrir of de Partij van de Vrijheid, wil een islamitisch kalifaat in de regio oprichten. De partij telt duizenden aanhangers in de voormalige sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Het Russische Hooggerechtshof verbood de partij in 2003.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer