Hein Verbruggen: "Ploegen zullen Tour onder druk zetten"

Print
De discussie tussen UCI-voorzitter Hein Verbruggen en de organisatoren van de drie grote wielerronden omtrent de Pro Tour is nog steeds niet bijgelegd. Op de nieuw vrijgegeven, maar nog steeds niet definitieve kalender van de Pro Tour komen de organisaties van ASO (Tour de France en vele andere wedstrijden), RCS (Giro d'Italia en andere wedstrijden) en Unipublic (Vuelta Espana) nog steeds niet voor. Maar Hein Verbruggen laat er zijn slaap niet voor. Dat verklaarde hij maandag in Eindhoven.
"De verantwoordelijken van de grote ronden denken dat we hun eigendomsrechten bedreigen", aldus Verbruggen. "Terwijl dat pertinent onjuist is, want de televisierechten en de inkomsten uit marketing blijven in hun handen. Zo staat het in ons reglement. Daar repliceren zij op dat ze een stuk van hun eigenheid zullen verliezen, als ze het label van de Pro Tour zullen dragen. Zoiets kan natuurlijk alleen door advocaten uitgevonden worden. Daarom zit de discussie nu in handen van een stel advocaten. Maar vroeg of laat zullen ze wel bijdraaien. Ik wil daarom zelfs geen datum plakken op de dag dat we de kalender van de Pro Tour definitief bekend zullen maken. De druk op de Tour en de anderen zal wel vanzelf komen, als de ploegen de programma's voor hun renners willen beginnen te maken."

"Los daarvan heb ik nooit begrepen, waarom Giro en Vuelta mee wilden doen in dat debat. Voor een sterker deelnemersveld hebben zij alles te winnen bij een participatie aan de Pro Tour. De Vuelta kan overigens maar beter opletten, want uit Duitsland hebben we de vraag al binnen gekregen om in september een Ronde van Europa te organiseren. En wat ASO betreft, zou ik er alleen rouwig om zijn als de Tour en Luik-Bastenaken-Luik niet in de Pro Tour zouden zitten. Ik begrijp trouwens de houding van de BWB (Belgische Bond) niet, als het zich met Luik-Bastenaken-Luik zo zou laten rollen door ASO. De BWB zou meer haar op zijn tanden moeten tonen. De dwarsliggers zou ik willen waarschuwen met de melding, dat de negentien deelnemende ploegen aan de Pro Tour volledig aan onze kant staan", besloot een strijdvaardige voorzitter.