Kanne wordt Vlaamse monumentendorp

Kanne, een deelgemeente van Riemst die in de volksmond ook wel het "witte dorp" wordt genoemd, is goed op weg om het Vlaamse monumentendorp van Vlaanderen te worden.

Belga

De gemeente Riemst heeft momenteel een ontwerplijst voor de bescherming van de 56 mergelgebouwen, 26 beeldbepalende panden en dorpsgezichten opgesteld. Het gaat om woningen, oude schuren en molens. Schepen Ivo Thys van Riemst, bevoegd voor Monumenten en Landschappen, verwacht dat de Commissie voor Monumenten en Landschappen de lijst tegen juni van volgend jaar definitief goedkeurt. "Daardoor zal Kanne de geschiedenis ingaan als het mergelland van Vlaanderen", zo liet Thys woensdag op een persconferentie in Kanne weten.

De bescherming van de gebouwen, panden en de uitbreiding van de dorpsgezichten heeft precies tot doel om de aanwezigheid van mergel in het dorp, het typische uitzicht van het toeristische dorp, te bewaren en in zijn schoonheid te herstellen, zo zegt Thys. Mergel is talrijk aanwezig in de ondergrond van Kanne en werd in het verleden veelvoudig aangewend als bouwsteen.

In Riemst werden tot hiertoe al 70 gebouwen geklasseerd en een dertigtal dorpsgezichten. Wanneer de Commissie Monumenten en Landschappen de ontwerplijst voor de bescherming van de in totaal 92 bijkomende panden, gebouwen en dorpsgezichten definitief goedkeurt, zal ruim één tiende van de in totaal 468 gebouwen van Kanne als monument geklasseerd zijn. Dat is volgens Thys hoogst uitzonderlijk voor een dorpje van amper 1.200 inwoners.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer