Goede oogst bezorgt Haspengouw derde kwaliteitsschuimwijn

Wijnbouwer Jos Schorpion en zijn zonen Wilfried en Robrecht zijn tevreden over de oogst.Voor hun schuimwijnen plukten ze dit jaar twintig ton persrijpe druiven.“De pluk startte dit jaar tien dagen vroeger dan normaal. De druiven konden in vrij droge omstandigheden worden geplukt. Zij vertoonden geen schimmels en het suikergehalte was, net zoals vorig jaar, erg hoog.”

kdejager

BR>

Twee jaar geleden brachten de Schorpions de eerste Limburgse schuimwijn volgens de Franse champagnemethode op de markt. Het werd een succes. Later volgde een tweede soort.Vorig jaar experimenteerde de familie Schorpion met een derde soort schuimwijn, de met pinot noir verrijkte brut nature. “Die heeft een erg volle smaak. Hij is iets fruitiger dan onze twee eerste schuimwijnen: de brut en de brut nature,” zegt Schorpion. “Hij bestaat voor tweederde uit chardonnay-druiven voor eenderde uit pinot noir-druiven. Dit jaar zullen wij hem dan ook op grotere schaal produceren dan vorig jaar. Opvallend is het feit dat vooral vrouwen er erg op verlekkerd zijn.”

De samenstelling van de bodem van de 2 hectare grote wijngaard van de familie Schorpion, gelegen op een zuidelijke helling in de Kersendaelstraat in Vliermaal, vertoont veel gelijkenissen met de bodem in de Champagnestreek. Al mag de schuimwijn officieel de naam champagne niet dragen. Hij wordt de wereld ingestuurd onder de benaming ‘méthode traditionelle’. Toch kan hij qua uitzicht, geur en smaak wedijveren met de beste Franse champagne. Ondertussen prijkt de schuimwijn op de kaart van een veertigtal Limburgse restaurants en eethuizen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer