Professor economie Van Rompuy overleden

De Leuvense professor-emeritus in de economie Van Rompuy is op 81-jarige leeftijd gestorven. Van Rompuy is vader van de christendemocratische politici Eric en Herman Van Rompuy.

Belga

Van Rompuy overleed zondag in Begijnendijk, waar hij ook op 27 februari 1923 werd geboren. Na te zijn gepromoveerd tot doctor in de economische wetenschappen doceerde hij eerst economie aan de UFSIA in Antwerpen en daarna aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Zijn lessen economie waren met humor doorspekt. Zo maakte hij de studenten de economische wet van het dalend grensnut duidelijk door hen het dalend genot van een toenemend aantal pintjes voor te houden. De staat definieerde hij als iets "wat niet in de hemel wordt gevoederd en op Aarde gemolken" en geld als "de hoer van de economie".

De professor schreef ook enkele vulgariserde boeken over economie.

Van Rompuy was lang niet zo politiek actief als zijn bekende zoons Herman en Eric, beiden CD&V. Toch was hij bijvoorbeeld prominent betrokken in de uitwerking van het toenmalige CVP-programma "Voorspoed door moed" (1977). Hij adviseerde de Vlaamse regering ook over de Limburgse steenkolennijverheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer