Marathon OS 2004: Gestoorde ex-priester excuseert zich bij atleet

De gewezen Ierse priester Cornelius Horan heeft een brief met excuses gestuurd naar de Braziliaanse marathonloper Vanderlei Cordeiro de Lima. In de brief, die dinsdag in de krant O Globo verscheen, biedt de man zijn verontschuldigingen aan omdat hij de atleet had tegengehouden toen die aan de leiding liep tijdens de olympische marathon in Athene.

Belga

"Ik wil naar zijn Braziliaanse woonplaats (Sao Paulo) gaan, en me in zijn taal, het Portugees, excuseren. Hij verdient dat", zo staat in de brief, die in het Engels is geschreven.

"Beste Vanderlei, ik ben tussengekomen tijdens de marathon om twee redenen: om de mensen te wijzen op het belang van de Bijbel, en om hen voor te bereiden op de belangrijke gebeurtenis die op aarde zal plaats vinden: de tweede komst van Christus", schrijft de 57-jarige Horan.

In augustus werd hij tot 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld en een boete van 3.000 euro, en kreeg hij van een rechtbank in Athene het verbod om gedurende drie maanden geen elke belangrijkste sportgebeurtenis bij te wonen.

Vanderlei liep op het moment van het incident op de eerste plaats met 30 seconden voorsprong op zijn concurrenten. Hij werd uiteindelijk derde. In oktober heeft het Braziliaanse olympische comité het Internationale Sporttribunaal (TAS) officieel gevraagd om hem het goud te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer