Rubens en Jordaens onder de hamer bij Bernaerts in Antwerpen

Print
In het Antwerpse veilinghuis Bernaerts worden op 22 november 150 kunstitems geveild onder het thema 'Antwerpen onder de Hamer. Van Rubens tot Panamarenko". Alle kunstwerken samen zijn 2,5 miljoen euro waard. Bij de topwerken zitten onder meer schilderijen van Jacob Jordaens en Pieter Paul Rubens.
"Het is dit jaar Rubensjaar", legt Peter Bernaerts uit. "We wilden een veiling organiseren rond uitsluitend Antwerpse kunstenaars of kunstenaars die iets met Antwerpen te maken hebben. De schilderijen en het beperkte aantal beelden omvatten 500 jaar kunstgeschiedenis."

Tussen de schilderijen zit onder meer een reusachtig werk van de hand van Rubens. Het doek wordt tussen de 250.000 en de 375.000 euro geschat. 'Het hoofd van Cyrus naar koningin Tomyris gebracht' is gemaakt door leerlingen van Rubens' atelier. "Vermoedelijk heeft de meester zelf wel de laatste hand gelegd aan het hoofd, de handen en een zilveren kleed", aldus Bernaerts. Een andere klinkende naam op de veiling is Jacob Jordaens. Zijn schilderij 'Diogenes op zoek naar een mens' is tussen 250.000 en 300.000 euro waard. Naast de 18de en 19de eeuwse kunstenaars zijn ook hedendaagse schilders vertegenwoordigd. Zo gaan er onder meer stukken van Albert Szukalski, Panamarenko en Jan Fabre onder de hamer.

Veilinghuis Bernaerts beseft dat er aan deze veiling een soort risico vasthangt. "Het gaat deze keer niet zozeer om de opbrengst. Het is ons eerder om het prestige te doen dan om het commerciële", besluit Bernaerts.

De veiling vindt plaats op 22 november om 19 uur. Alle kunstwerken zijn vanaf dinsdag 16 november tot en met zondag 21 november te bezichtigen tussen 10 en 18 uur.