Zes jaar cel voor eerste veroordeelde van aanslagen Madrid

Acht maanden na de aanslagen in Madrid, waarbij 191 doden vielen, is dinsdag de eerste beschuldigde, een 16-jarige Spanjaard, veroordeeld. De jongeman kreeg voor het Nationale Gerechtshof een gevangenisstraf van zes jaar voor het vervoeren van 20 kilo gestolen dynamiet voor de terroristen.

Belga

'El Gitanello' (de kleine zigeuner), zoals de jongen in de Spaanse media genoemd wordt, bekende dat hij inderdaad explosieven vervoerd had. Hij zou er zo'n 1.200 euro voor gekregen hebben. In de rechtbank verscheen hij achter een scherm en kogelvrij glas. De rechter had de media verboden de naam of foto's van de minderjarige beschuldigde te publiceren.

De openbare aanklager eiste zes jaar cel in een gesloten instelling voor minderjarigen, gevolgd door een voorwaardelijke invrijheidsstelling van vijf jaar onder toezicht. Daarmee werd de eerder aangekondigde eis met twee jaar verminderd. De jongeman verklaarde zich akkoord met de geëiste straf, waarop de rechter het vonnis uitsprak.

Dit proces was het eerste in een lange rij in verband met de aanslagen van 11 maart op vier voorstadstreinen. Daarbij vielen toen 191 doden en 1.800 gewonden. Ongeveer zeventig verdachten werden tijdens het onderzoek opgepakt, zowat twintig daarvan zijn nog steeds aangehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer