Dell behaalt in derde kwartaal vooral in Europa goede resultaten

Computerfabrikant Dell heeft in het derde kwartaal en in de eerste negen maanden van het lopende boekjaar 2004/2005 in alle afdelingen recordresultaten behaald. Vooral de buitenlandse afdelingen, meer bepaald in Europa, bleken zeer winstgevend. Dat heeft Dell Inc. donderdagavond na de sluiting van de beurs bekendgemaakt.

Belga

Dell legde zich tijdens het voorbije kwartaal niet enkel toe op de traditionele computermarkt, maar ook op de productie van servers, printers, gegevensopslag en nieuwe elektronische producten, zoals plasma-televisietoestellen en digitale muziekspelers.

Volgens topman Kevin Rollins heeft Dell vooral van het beter economische klimaat voor onderdelen geprofiteerd.

Het computerbedrijf realiseerde tijdens het derde kwartaal een winst van 846 miljoen dollar, wat 25 procent meer is ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Dell steeg met 18 procent tot 12,5 miljard dollar.

De omzet van de eerste negen maanden steeg met 19 procent tot 35,7 miljard dollar en de winst tijdens dezelfde periode klom met 25 procent naar 2,4 miljard dollar. Tijdens het derde kwartaal werden in totaal 8 miljoen desktop- en notebookcomputers en servers afgeleverd.

De omzet in de regio Europa, Nabije Oosten en Afrika verhoogde met 31 procent. Noord- en Zuid-Amerika blijven met een aandeel van 68 procent wel het belangrijkste gebied voor Dell, naast 21 pct van Europa en 11 pct voor Azië.

Desktops vertegenwoordigen met 49 procent nog steeds het leeuwendeel van de omzet. Notebooks staan op hun beurt garant voor 30 procent en de overige producten en diensten vertegenwoordigen 21 procent.

De in Round Rock (Texas) gevestigde onderneming wil tijdens het vierde kwartaal 20 pct meer verkopen, tot een omzet van 13,5 miljard dollar realiseren. De winst per aandeel zal volgens het bedrijf met 36 dollarcent toenemen en daardoor 24 procent hoger liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dell verhoogde tijdens het derde kwartaal zijn aantal werknemers met 3.000 tot 53.000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer