Zuid-Korea ontbindt vrouwenploeg shorttrack na schandaal

Zuid-Korea heeft zijn vrouwelijke shorttrackteam ontbonden en teruggetrokken uit alle belangrijke internationale competities nadat bleek dat de trainers zich schuldig hadden gemaakt aan brutaal gedrag tegenover de atletes. Dat maakte een official donderdag bekend.

Belga

"De Federatie heeft beslist om de schaatsters van de nationale ploeg niet te laten deelnemen aan de proeven voor de Wereldbeker shorttrack op 26 november in de Verenigde Staten en in december in Canada", gaf de Zuid-Koreaanse Schaatsfederatie (KSU) aan.

De KSU heeft tevens, als represaille, zes schaatsters uit een trainingskamp weggestuurd waar die vorige week korte tijd hadden gestaakt omwille van deze brutaliteiten. Door die staking boden maandag twee trainers overigens hun ontslag aan.

De jonge vrouwen getuigden aan journalisten hoe ze op regelmatige basis geslagen werden, beledigingen naar het hoofd kregen geslingerd en hoe het doen en laten in hun privé-leven van dichtbij gevolgd werd. Zo mochten ze hun mobiele telefoon niet gebruiken en werd hen verboden om te praten met mannelijke atleten. De Zuid-Koreaanse vrouwelijke shorttrackploeg behaalde op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City in 2002 twee gouden medailles, op de 1.500 m en de 3.000 m aflossing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer