Vlaams Blok-fractie weigert te aanvaarden dat partij racistisch is

De Vlaams Blok-fractie weigert te aanvaarden dat het Vlaams Blok een racistische partij is, maar maakt zich ondergeschikt aan de rechtsstaat en zal zich schikken naar de gevolgen van het arrest van het Gentse hof van beroep.

Belga

Dat zei fractieleider Filip Dewinter woensdag bij aanvang van de plenaire zitting in het Vlaams Parlement. Dewinter las een verklaring voor waarin hij zei dat zijn fractie de veroordeling betreurt. "Hoewel mijn fractie van mening is dat in een democratie niet de rechtbank, maar de kiezer zich dient uit te spreken over het programma van een politieke partij en wij tevens van oordeel zijn dat door dit arrest de vrije meningsuiting aan banden is gelegd, heeft onze fractie alle vertrouwen in de beslissing van onze partijraad die zondag aanstaande naar aanleiding van een partijcongres het Vlaams Blok zal ontbinden en een nieuwe partij zal oprichten".

Dewinter zei kennis te hebben genomen van de uitspraken van parlementsvoorzitter Norbert De Batselier, die stelt dat politieke partijen politiek moeten worden bestreden. Maar het merendeel van de hier vertegenwoordigde politieke partijen hebben zes wetswijzigingen en een grondwetswijziging goedgekeurd die het mogelijk hebben gemaakt om de rechtbank alsnog toe te laten het Vlaams Blok te kunnen veroordelen, zo zei Dewinter vanop de tribune.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer